Vuodenaikapöytä

Aivan kuten vuodenaikapöydästämme Mansikkalassa, löytyy tältäkin sivulta kaikenlaista kaunista ja mukavaa vuodenaikaan liittyvää.

 

Satuja, lauluja, kädentöitä, ruokaohjeita... Kaikki on kokeiltu, hyviksi havaittu ja soveltuvat taatusti yhteiseksi puuhaksi koko perheelle! Lapset nauttivat yhdessä tekemisestä ja oman käden tuotos on aina kaksin verroin rakkaampi. Itsetekemällä on myös helppo suosia kierrätystä.

Keppihevonen
Villasukat kuluvat. Parittomaksi jääneestä villasukasta voi askarrella vaikkapa keppihevosen, kuten me teimme viimeisimmässä vanhempainillassa. Tarvitset:
- puisen harjanvarren
- villasukan
- maalarinteippiä
- rievun
- täytemateriaalia (esim. vanua, vanhan tyynyn sisukset tai villaa)
- villalankoja
- nappeja tai suuria puuhelmiä

Sahaa harjanvarsi kahtia. Kääri riepu sahattuun päätyyn ja kiinnitä tiukasti maalarinteipillä niin, että kepin päähän muodostuu "nuija". Tämä pitää hevosen pään paikallaan ja estää sitä liukumasta irti leikeissä. Täytä villasukka vanulla ja työstä hevosen pää ja kaula. Kaiva varsiosaan harjanvarren mentävä kolo ja aseta varsi paikalleen. Kiinnitä sukanvarsi keppiin kierittämällä paksua villalankaa sen ympärille. Ompele villalangoilla hepalle otsatukka ja harja. Tyyli on vapaa! Ompele napeista tai helmistä silmät. Halutessasi voit vielä nyörittää ystävälle suitset, virkata ja kiinnittää korvat tai vaikkapa yksisarvisen sarven (meidän yksisarvisemme on lasten kesken ehdoton hitti!).Lämmittävät uunijuurekset
Sään kylmetessä tarvitaan lämpöä. Ja mikä olisikaan parempaa kuin herkulliset luomujuurekset yhdistettynä biodynaamisesti viljeltyyn luomuviljaan!

Lohko isoon uunivuokaan luomulanttua, palsternakkaa, porkkanaa, juuriselleriä ja sipulia.
Lisää joukkoon kuivattuja yrttejä (esim. timjami, meirami, rosmariini, oregano), ruususuolaa, reilusti kermaa sekä n. 2 dl ohraa tai spelttiä (kokonaisia jyviä). Lisää vettä niin, että juurekset ovat miltei nesteen peitossa ja sekoita hyvin. Kypsennä uunissa 175:ssa asteessa n. kaksi tuntia.
Näissä pipoissa ei pää palele!

Tarkoituksena oli luoda "täydellinen pipo", joka mahtuisi lapsen päähän mahdollisimman pitkään, ei kiristäisi eikä puristaisi eikä nousisi tötterölle leikin tiimellyksessä.
Onnistui! Ohje on helppo. Syyspipon materiaaliksi sopii mainiosti puuvillalanka. Talvella lämpimintä on villa.

Tarvitset:
- yhden kerän yhtä lankaa (melko ohutta)
- toisen kerän toista
- kolmannen kolmatta

tai
-kaksi kerää paksumpaa lankaa

-nelosen vaijeripuikot (20cm) tai sukkapuikot
-virkkuukoukun
Neuleohje:
Neulo kaikkia kolmea lankaa yhteen. Luo lapsen pipoa varten 72 silmukkaa ja aikuisen 80 silmukkaa. Neulo väljää neulosta 2 oikein, 2 nurin aina vaan kunnes pipo on sopivan korkuinen (lapselle n. 18cm ja aikuiselle n. 22cm, kannattaa välillä sovitella). Värejä voi vaihdella, lisäillä tai korvata pitkin matkaa mielen mukaan. Päättele virkkuukoululla silmukat, jätä viimeinen silmukka. Käännä pipo nurin ja sulje virkkaamalla vastakkaiset oikeat silmukat yhteen. Käännä. Melkein valmista! Nyöritä vielä kaksi paksuhkoa nyöriä ja pujota siististi pipon reunaan niin, että niskapuolelle jää vähän lyhyempi väli ja otsapuolelle pidempi. Näin nyörit asettuvat kauniisti korvien kohdalle. Nyöreihin voi halutessaan pujottaa helmiä pitkin matkaa ja etenkin lasten pipoissa on hyvä olla etupuolella jokin tunniste helpottamaan pukemista.

Valmista! Jos ohjeesta huolimatta et innostu itse neulomaan, niin ei hätää! Mansikkalassa pipoja valmistuu pitkin päivää ja niitä saa tilata ja ostaa hintaan 15€/kpl.

Vinkki! Jos villapipo karhentaa, anna sille lanoliinikylpy. Yön yli liotus tekee villasta silkinpehmeää.


Kuivatut villiyrtit
Loppukesä ja syksy on mainiota aikaa kuivata talteen kauden viimeinen sato! Lähde luontoon kasvion kera ja poimi mukaan sopivat villiyrtit ja -vihannekset. Niistä valmistuu vaikkapa ihana, lämpimistä kesäilloista muistuttava yrttitee.